Інформація щодо управління багатоквартирним будинком

Інформація щодо управління багатоквартирним будинком

Відповідно до п. 1 Розділу 6 Перехідних положень Закону України «Про житлово-комунальні послуги від 09.11.2017 року даний Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності цим Законом, тобто з 10.06.2018 року.
Відповідно до ст. 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» в новій редакції, від 09.11.2017 року, до житлово-комунальних послуг належать:
1) житлова послуга – послуга з управління багатоквартирним будинком.
Тобто з 10.06.2018 року діятиме, виключно, одна послуга з управління багатоквартирним будинком.
Відповідно до п. 6 Розділу 6 Перехідних положень Закону України «Про житлово-комунальні послуги від 09.11.2017 року у багатоквартирних будинках, у яких на день набрання чинності цим Законом не створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, співвласниками не прийнято рішення про форму управління багатоквартирним будинком та не оголошено конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку відповідно до частини п’ятої статті 13 Закону України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”, виконавчий орган місцевої ради (або інший орган – суб’єкт владних повноважень, якому делеговані функції із здійснення управління об’єктами житлово-комунального господарства, забезпечення їх утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг) зобов’язаний оголосити і провести такий конкурс у тримісячний строк з дня отримання протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку із проханням призначити управителя. Рішення щодо цього питання вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.
У такому разі ціна послуги з управління багатоквартирним будинком визначається за результатами конкурсу, який проводиться в порядку затвердженому наказом «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку»№ №150 від 13.06.2016 року (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24 червня 2016 р. за № 893/29023), а договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком строком на один рік від імені співвласників підписує уповноважена особа виконавчого органу відповідної місцевої ради, за рішенням якого призначено управителя.
У період від оголошення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку до моменту визначення переможців конкурсу і укладення договорів про надання послуг з управління багатоквартирним будинком послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій продовжують надавати у відповідних багатоквартирних будинках виконавці таких послуг, які надавали відповідні послуги до початку проведення конкурсу.